Producentansvar för skräp

Sommar och sol. Visst är det härligt när människor sätter sig i en park, tar med en engångsgrill och njuter av en måltid med sina vänner. Dagen efter brukar det dock inte se så trevligt ut. Parker fulla av förpackningar från take-away mat, chipspåsar, glasspapper och flaskor. Stockholms stad lägger ut mer än 100 miljoner kronor på att städa årligen, vilket säger en del om problemet.

Vad skulle hända om man tillämpade producentansvaret för skräpet? Producentansvar innebär att förorenaren betalar. Intresseorganisationen Håll Sverige Rent kontrollerar regelbundet vilken typ av skräp som slängs. Tänk om organisationen kunde vidga uppdraget, så att den också ser vilka företag som står bakom skräpet. Exempelvis 70 % av produkter från Swedish Match (cigaretter och snus), 5 % från McDonalds, 5 % från OLW, 10 % från GB Glace och så vidare. Dessa företag skulle proportionerligt få betala kostnaderna för att plocka upp skräpet. Alternativt sätta upp och betala tömningen av papperskorgar. Minskar de mängden förpackningar, får de också betala mindre. Och tvärtom.

Jag tror att de skräpproducerande företagen skulle bli betydligt mer måna om vilka förpackningar som de tillverkar/använder, hur de informerar om hur skräpet ska tas om hand etc. Vad tror du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man