Låt SL-båtar trafikera skärgården

År 2012 fattade riksdagen ett beslut om en ny kollektivtrafiklag. Lagen syftar till att bidra till ett större utbud av kollektivtrafik och ökat resande. Projektet Hela Resan försöker underlätta för resenären att ta sig från dörr till dörr, oavsett trafikslag, som tåg, buss, båt.

Gemensamma tidtabeller
Stockholms läns landsting har i dag tre produktvarumärken för sin kollektivtrafik; SL, Waxholmsbolaget och Färdtjänst. För den som ska ta sig från dörr till dörr från Hagsätra till Sandhamn, kan visserligen använda sl.se för att leta upp hela resan, dvs. både för tunnelbana, buss och båt. Hen kan dock inte använda sig av waxholmsbolaget.se för att få hela resan klar för sig. Resenären kan ta sig med ett och samma resekort, Access-kortet. Resan på land kan göras med reskassa eller månadskort. Resan till sjöss kan göras med reskassa, med ett annat zonsystem än kollektivtrafiken på land, eller med ett särskilt månadskort för skärgårdstrafiken till sjöss. Allt med Access-kortet.

SL och Waxholmsbolaget har i dag inga anställda - utan all personal hör hemma på landstingets trafikförvaltning. Så planering, upphandling och uppföljning är samkörda i en och samma organisation.

Gemensamt varumärke
För resenären kan det bli förvirrande att hantera både SL och Waxholmsbolaget. I dag är både biljett- och tidtabellssystemen så pass samkörda att SL kan vara produktvarumärket för hela kollektivtrafiken. Waxholmsbåtarna skulle då flagga för SL. Det blir då logiskt att samla all trafik under sl.se - och använda Access-systemet i hela kollektivtrafiken.

Vad tycker du?

Kommentarer

Populära inlägg i den här bloggen

Komma in i godmansuppdraget

God man: En krånglig process att inreda

Lämnar som god man